Partnereink:

Thermo Block
Xenia Ker Kft.
Kabelektro Webshop

Térkövezés

Az egyik fő profilunk a térkövezés vagy nevezhetjük térburkolásnak is. Igazi kreatív munka ez számunka. Nincs olyan megrendelői igény, amit ne tudnánk szakszerűen elvégezni. Célunk, hogy a vevő amint meglátja új garázsbejáróját, vagy a kert végébe vezető szép térkövekkel kirakott útját,  mosoly és boldogság üljön ki az arcára.

 

Néhány szó a Térkövekröl:
- Egyszerű lerakás
- Időtálló
- Klasszikus szépségű
- Ésszerű beruházás a jövönek.

 

Lépésekre bontva mutatjuk be önöknek a folyamatot: 

Elsőnek a térkő helyének kialakításával kezdjük a munkát. A térkő helyének kialakítása (tereprendezése, földmunkája) a legfontosabb folyamat, mivel ezen a területen történik majd meg az úgynevezett a "tükör" kialakítása

A "tükör" vagy más néven térburkolat alap elkészítéséhez 30 cm-es folyami sóder vagy murva réteget helyezünk el két rétegben, természetesen, ha nagyobb súlyú gépjármű fog parkolni az adott területen, a folyamat arányosan változik.

Ezt követően lapvibrátorral, vagy kisebb úthengerrel, vagy döngölővel tömörítjük a két részletben felvitt sóder vagy murva réteget, hogy az erre az alapra helyezett térkő az idő múltával nehogy süllyedni kezdjen.

A "tükör" kialakítása után következik a karók leütése, melyre a szintet jelző damil kerül. Ezt követi a szintezés, mely az egyik legfontosabb része a térkövezésnek, ugyanis itt állítjuk be a pontos méréssel a szegélykövek dölését, ívét, alakját és így határozzuk meg a terület vízelvezetését is.

Majd erős betonba ágyazzuk a szegélyköveket, és megfelelően megtámasztjuk, hogy a későbbiekben a  fellépő erők (példáúl a térkő súlya) ne tudják kimozdítani őket a helyükről.

A szükséges szegélykövek lerakása után kezdhetünk neki a "tükör" 4 - 8-as mosott kaviccsal vagy murvával történő lehúzásához melyet egyenletesen elterítünk a "tükrön", majd lehúzzuk a felesleget, de ügyelünk arra, hogy a dölést megtarva hozzuk létre az új felületet.

A felesleg eltávolítása után vízmértékkel újraellenőrizzük a kívánt dőlést a kész "tükörön", majd megkezdhetjük a térkő lerakását. Itt kell eldöntenünk, hogy milyen mintát is szeretnék használni.

Nagyrészt 1-2 színű térköveknél vagy kevesebb mintánál használhatjuk azt a módszert, miként a kívánt területet egy színnel kirakjuk majd a minták helyén térkö-kiszedővel eltávolított kövek helyére teszük be a különbző színű burkolatokat.
FONTOS! Sok minta esetén nem az előbb említett megoldást választjuk, hanem a térkő lerakásánál folyamatosan helyezzük el a minta szerint a színes térköveket.

A térkő lerakásának befejező művelete a térkő méretre történő betörése illetve bevágása.

A vágást követően nagyon finom homokot szórunk a térkőre, melyet a fugákba söprünk. Ezzel biztosítjuk, hogy a lerakott térkő ne mozduljon el Majd egy kisebb lapvibráló géppel újra áthaladunk a frissen lerakott burkolaton, ezzel elősegítve a homok bejutását a részek közé.

Ha készen vagyunk az eddig említett munkafolyamatokkal, akkor már nincsen más dolgunk, mint egy újabb réteg homokot felhordani a területre, melyet ismét átsöprünk. FONTOS! Ha nincs sok felesleg, akkor hagyjuk nyugodtan a térkövön, mivel ezzel elosegítjük, hogy a homok teljesen megszáradjon és a végso átsöprés után stabil térkövön járhassunk (gyalogosan vagy autóval) nap mint nap kertünkbe, udvarunkba vagy garázsunkba.
 

  Az itt feltüntetett munkafolyamatok sorrendje a feladattól függoen változhat.

 

Képek: